Slovensko chce pomôcť Maďarsku pri kandidatúre na organizovanie olympiády, podľa Danka ide o reálnu tému (video)

26.10.2024 (SITA.sk) – Slovensko by sa mohlo podieľať na poskytnutí športovej infraštruktúry pri kandidatúre Maďarska na organizovanie niektorých z budúcich letných olympijských hier. Uviedol to podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v sobotu na tlačovej besede.

Podľa neho by to bolo v horizonte rokov 2036 – 2040. V súčasnosti sa podľa jeho slov začínajú konzultácie s Maďarskou republikou. V tejto súvislosti sa pripravuje projekt olympijskej arény v slovenskom olympijskom tréningovom centre x-bionic v Šamoríne.

Rozpočet 30 miliónov

Aréna s rozlohou viac ako 4 400 štvorcových metrov športových plôch a kapacitou pre 5 000 divákov by slúžila 15 športom. Bude mať hlavnú plochu a dve vedľajšie plochy. Projekt už bol prediskutovaný so športovými zväzmi.

Nikto sa tu nezbláznil, je to veľmi reálna téma. Maďari k tomu veľmi citlivo pristupujú, aj táto tlačová beseda je s nimi konzultovaná,“ povedal Danko.

Rozpočet projektu je na úrovni 31 miliónov eur, z toho 20 miliónov eur by poskytol štát a 11 miliónov tvorí spolufinancovanie zo strany súkromného investora. Olympijská aréna by bola pod správou Slovenského olympijského a športového výboru. Projekt bude podľa Danka predložený na jedno z najbližších rokovaní vlády.

Stretnutie s maďarským ministrom

S maďarskými partnermi sa bavíme aj o iných športových podujatiach, ktoré môže Slovensko organizovať, či už v oblasti futbalu, volejbalu, hádzanej a basketbalu,“ povedal Danko a doplnil, že 20. novembra sa stretne v Budapešti s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarskej republiky Petrom Szijjártóm. Okrem toho sa plánuje stretnúť aj s predsedom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom.

Nepochybujem o tom, že aj vzhľadom na dobré vzťahy s Viktorom Orbánom či už z pozície mojej, ale aj predsedu vlády, nájdeme pochopenie aj u maďarského premiéra, ktorý túto myšlienku podporí,“ skonštatoval Danko.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nom. SNS) doplnil, že tento rok už išlo na podporu slovenskej športovej infraštruktúry vyše 50 miliónov eur a do konca roka ešte majú naplánované navyšovanie niektorých výziev.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister cestovného ruchu a športu SR, Olympijské hry, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS)
Zdroj: SITA.sk – Slovensko chce pomôcť Maďarsku pri kandidatúre na organizovanie olympiády, podľa Danka ide o reálnu tému (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *